Geoblog.pl    fibaki    Podróże    Islandia 2017    Dzień 2 - Islandia w pigułce
2017
cze

Dzień 2 - Islandia w pigułce

Islandia
Islandia, Hveragerði

Dziś budzik nie był mi potrzebny! Mimo zmęczenia i zaburzeń dnia z nocą, organizm sam obudził się o 9 polskiego czasu. Szybki prysznic i słabiutkie śniadanko w towarzystwie czwórki Kanadyjczyków i o 9 ruszamy w trasę. Idea tego mini kampera była fajna, ale sam samochód jest równie słaby co śniadanko. Do mazdy 6 to mu sporo brakuje. Ale nie wybrzydzam. Najważniejsze, by bezpiecznie nas wiózł z miejsca na miejsce.

Pierwszym punktem programu był Park Þingvellir, położony kilkadziesiąt kilometrów od Reykjaviku, a ważny dla Islandczyków, albowiem w 930 roku zebrał się tu po raz pierwszy islandzki parlament, obradujący w tym samym miejscu aż do końca XVIII wieku. Co ważniejsze dla mnie, obszar ten znajduje się na przecięciu dwóch płyt tektonicznych, euroazjatyckiej i północnoamerykańską. Nic dziwnego, że obserwuje się tutaj wzmożoną aktywność sejsmiczną i wulkaniczną, a samym wąwozem Almannagja miałyśmy okazję się przespacerować.

Zakupiwszy dwa wrpay chicken tikka masala ruszyłyśmy dalej, w kierunku Geysir. Tam czekały na nas gejzery z wrzącą wodą, z których jeden jedyny Strokkur wyrzucał słup wody na wysokość ok. 30 m. W przeciwieństwie do Lanzarote, stanęłam po właściwej stronie, w związku z czym nie dostałam w twarz strumieniem ciepłej wody. Struktury ziemne wokół gorących źródeł mieniły się kolorami tęczy.

Następnie dojechałyśmy do Gullfoss - złotego wodospadu, który na długo odebrał nam mowę. Niagara (przynajmniej ta od strony USA), przy tym wysiada. Majestat, siła, energia - nic dziwnego, że w planach jest wykorzystanie energii wytwarzanej przez naturę, która zagwarantuje elektryczność i ciepło południu wyspy. Woda niesiona przez Białą Rzekę spada z dwóch nierównych progów skalnych o wysokości ok. 30 m. Miałyśmy szczęście zobaczyć w wodnej kipieli tęczę ..

W tle wodospadu tymczasem mienił się lodowiec Langjokoll, drugi co do wielkości lodowiec Islandii, nad którym unosiły się już złowieszcze burzowe chmury. Dlatego też po pstryknięciu paru fotek, postanowiłyśmy się stamtąd zawinąć i ruszyłyśmy w kierunku Kerid.
To wulkaniczny krater wypełniony szmaragdowym jeziorem o głębokości 55m, co do którego naukowcy mają jednak wątpliwości czy był czynnym wulkanem, czy jedynie posiadał jedną komorę magmową. Niezależnie od naukowych sporów, góra, krater i jezioro prezentowały się majestatycznie ale i złowrogo. Szmaragd jeziora, w którym nie widać było znaku życia, mógł być jednak bardzo mylny biorąc pod uwagę skład chemiczny wody (kwas siarkowy?). Spacer był jednak bardzo przyjemny, mimo urywającego głowę wiatru.

To ostatni punkt dzisiejszej wycieczki. Teraz już czas na camping, kolację z liofilizowanego jedzenia - szef kuchni zapodał penne z bolognese i schab z ziemniaczkami, i zasłużone campari :)

Samotny mąż
Samotny mąż - 2017-06-12 23:17
Pięknie Kochanie to wszystko wyglada. Odpoczywajcie i podziwiajcie widoki, a samochodem sie nie stresuj, bo na pewno na/za Mazdziszke go nie wymienimy. Co by Michał powiedział :-)

K.N. - 2017-06-13 10:19
Park Narodowy w Thingvellir (uzywam Th zamiast odpowiedniej litery, ktorej nie mam) zostal zalozony w 1930 roku, aby uczcic 1000-lecie pierwszego europejskiego parlamentu (Althing). W 2004 roku zostal wpisany na liste dziedzictwa UNESCO ijest jednym z dwoch miejsc na Islandii, ktore taki status posiadaja (drugim jest wyspa Surtsey). Ostatnie posiedzenie parlamentu islandzkiego w tym miejscu odbylo sie w 1798 roku. Pozdrawiam.

K.N. - 2017-06-13 10:40
Na calym swiecie poszczegolne nacje tworza dowcipy o innych nacjach, niekiedy smieszne, a niekiedy bardzo glupawe. I tak np Anglicy szydza ze Szkotow, Francuzi z Belgow, Polacy z Rosjan, a Amerykanie z Polakow.Islandczycy natomiast szydza z Dunczykow. Oto jeden z takich dowcipow:
Pewien Isndczyk spotyka w barze Dunczyka i zwraca sie do niego:
- Dam ci 100 tys koron islandzkich, jesli pozwolisz mi rozbic na swojej glowie 10 butelek piwa.
Dunczyk zastanawial sie przez chwile, ale propozycja byla bardzo kuszaca, wiec sie zgodzil.
Islandczyk rozbijal na jego glowie jedna butelke po drugiej, ale po rozbiciu dziewiatej butelki przestal.
ZniecierpliwionyDunczyk pyta sie:
- Kiedy wreszcie rozbijesz te dziesiata butelke?
- Taki glupi to ja nie jestem - odpowiada Islandczyk - Jak rozbije dziesiata butelke, bede musial dac ci 100 tys. koron, podczas gdy te dziewiec rozbilem ci na lbie za darmo.

K.N. - 2017-06-13 10:59
Islandzkie ciekawostki:

1. Na Islandii nie ma komarow.
2. Prawie 60% ludnosci Islandii mieszka w
Reykjaviku.
3. Do 1989 roku spozywanie piwa na Islandii bylo
nielegalne.
4. Na Islandii spozycie Coca Coli na glowe jest
najwyzsze na swiecie.
5. Na Islandii nie ma lasow.

Michał
Michał - 2017-07-17 14:35
Niesamowite widoki, wodospad nawet na fotkach robi wrażenie!
@Samotny mężu, podejrzewam, że po takiej waszej wymianie, wspomniany przez Ciebie człowiek nic by nie powiedział... Byłby tak załamany, że nie mógłby wydobyć z siebie słowa...

fibaki
Fibaki
Malgosia i Lukasz
zwiedzili 16% świata (32 państwa)
Zasoby: 288 wpisów288 292 komentarze292 2924 zdjęcia2924 0 plików multimedialnych0

01.01.1970 - 01.01.1970

25.02.2018 - 05.03.2018